08 - 20 06 80

Tandsten

Förebygg tandhälsoproblem genom att avlägsna tandsten hos City Dental

Tandsten är en vanligt förekommande tandvårdsutmaning som drabbar nästan alla. När tandsten har bildats på dina tänder är det omöjligt att själv borsta bort den. Du behöver professionell hjälp från din kunniga tandhygienist eller tandläkare, som använder specialiserade verktyg för att noggrant och skonsamt ta bort tandstenen.

Plack är en klibbig bakteriebeläggning som bildas på ytan av dina tänder. Om du inte tar bort placket ordentligt kan det kombineras med kalksalterna som naturligt finns i din saliv. Denna blandning av plack och kalksalter stelnar gradvis och bildar hård tandsten. Tandsten kan med tiden leda till allvarliga problem som tandlossning och karies. Därför är det av yttersta vikt att ta bort tandstenen i tid. Annars kan det olyckligtvis resultera i tandköttsinflammation och i förlängningen tandlossning.

När tandsten täcker tandköttskanten blir det svårt att rengöra området ordentligt genom tandborstning. Detta kan leda till att inflammationen försvagar tandköttet, vilket i sin tur skapar djupa fickor där skadliga bakterier kan sprida sig och angripa käkbenet. Denna process gradvis förstör fästet för dina tänder och kan i slutändan leda till tandlossning. För att undvika att situationen förvärras är det viktigt att agera i tid. Genom att regelbundet borsta tänderna noggrant, hålla mellanrummen rena och söka hjälp från våra erfarna tandhygienister på City Dental kan du säkerställa att tandsten effektivt avlägsnas.

Ge inte tandstenen möjlighet att påverka din tandhälsa negativt. Ta steget mot en hälsosam munvård genom att boka tid hos våra duktiga tandhygienister på City Dental. Vi kommer att hjälpa dig att bli av med tandstenen och ge dig råd om hur du bäst upprätthåller en stark och frisk munhälsa.

bild på ett leende

Frågor och svar

City Dental svara på de mest ställda frågor angående tandsten:

Vad är tandsten?

Tandsten är en hård beläggning av mineraliserad plack som bildas på tänderna. Plack består av bakterier och matrester som bildar en klibbig beläggning på tänderna.

Vad orsakar tandsten?

Tandsten orsakas av plack som inte avlägsnas regelbundet från tänderna.

Hur kan jag förebygga tandsten?

Du kan förebygga tandsten genom att borsta tänderna två gånger om dagen med fluoridtandkräm och använda tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen.

Hur påverkar tandsten min munhälsa?

Tandsten kan orsaka tandköttsinflammation och blödande tandkött, vilket kan leda till tandlossning och tandförlust om det inte behandlas. Det kan också orsaka dålig andedräkt och missfärgade tänder.

Hur behandlas tandsten?

Tandsten behandlas vanligtvis genom en professionell tandrengöring av en tandläkare eller tandhygienist. Under rengöringen används specialverktyg för att avlägsna tandsten och plack från tänderna.

Vilka är tecknen på tandsten?

Tandsten kan vara svår att upptäcka på egen hand, men tecken på tandsten inkluderar missfärgade tänder, tandköttsinflammation och blödande tandkött.

Hur ofta behöver jag göra en tandrengöring för att avlägsna tandsten?

Hur ofta du behöver göra en tandrengöring för att avlägsna tandsten beror på din individuella situation. Generellt rekommenderas en tandrengöring minst en gång om året, men personer som har högre risk för tandstensbildning eller pågående tandlossningssjukdom kan behöva mer frekventa tandrengöringar.

Kan tandsten orsaka tandvärk?

Ja, tandsten kan orsaka tandvärk om den har lett till tandköttsinflammation eller tandlossningssjukdom.

Kan jag avlägsna tandsten hemma?

Det är inte rekommenderat att försöka avlägsna tandsten hemma eftersom det kräver speciella verktyg och tekniker som endast tandvårdspersonal är utbildad att använda.

Vad är kostnaden för en professionell tandrengöring?

Kostnaden för en professionell tandrengöring varierar beroende på mottagning och omfattning av behandling som utförs. Priserna påverkas även av tandvårdsförsäkring eller självkostnadsavgifter. Se vår prislista

Region Stockholm – 1177.se

För utökad information kan du läsa mer om våra behandlingar på Region Stockholms vårdguide 1177.se.