08 - 20 06 80

Tandimplantat

Tandimplantat är det allra bästa sättet att återställa förlorade tänder och ger ett oslagbart estetiskt resultat. Du får ett hälsosamt och vackert leende med nya tänder som inte skiljer sig nämnvärt från dina egna.

Vad är tandimplantat?

Tandimplantat är en titanfixtur som placeras i käkbenet och fungerar som en artificiell tandrot. Därefter skruvar man fast en krona (själva tanden) på titanroten. Titan – är ett material, som har den bästa biologiska förmågan att integreras i människans kropp och med tiden växer fast i käkbenet.

Kan jag ha tandimplantat?

Denna teknik passar nästan alla och är lämplig för att lösa en mängd olika problem förknippade med tandförlust, oavsett om det är en eller flera tänder. I de fall en eller flera tänder fattas, är tandimplantat en lösning där tandläkaren kan återställa en perfekt tandrad utan att göra åverkan på närliggande tänder. Dessutom kan titanskruvarna fungera som grund för både helkäksbroar och kortare broar. Förutsättningar för lyckad implantatbehandling är att patienten har en generell god hälsa och bra munhygien. Patienten bör heller inte röka då rökning avsevärt försämrar möjligheten för ett tandimplantat att integreras på önskat sätt. I de fall en patient har sämre, eller otillräckligt med ben i sina käkar är det ibland möjligt med så kallad beninlägg.

Fördelar:

  • Naturligt och estetiskt utseende – ser ut som riktiga tänder och hjälper till att återställa en ungdomlig utseende
  • Komfort – ingen känsla av att ha något främmande i munnen
  • Funktionalitet – mycket bättre tuggförmåga i jämförelse med en protes
  • Tillförlitlighet och hållbarhet
  • Implantat varken förstör eller påverkar friska tänder negativt
  • Inget behov av att borra eller slipa ner friska tänder för att göra broar
  • Inget obehag med avtagbar protes

Förutsättningar för implantatbehandling

Patienten ska ha ett bra övergripande hälsotillstånd samt bra munhygien för att tandimplantat ska integreras framgångsrikt. Om käkbenet är otillräckligt eller saknas, finns det en möjlighet att utöka den eller bygga ut.

Hur lång tid tar det?

Karensperiod som hela processen tar beror på antal implantat som placeras, samt på käkbens kvalité och dess volym. Själva fixturen (implantat) integreras helt efter tre till sex månader. I underkäke är benet hårdare och tjockare, därför är integrationsprocessen snabbare. Benet i överkäke är dock smalare och  mjukare vilket innebär att integrationsprocessen tar mer tid.

Efter att tandimplantatet har integrerats är det dags att förberedda tandköttet inför de nya tänderna. Det tar upp till två veckor och ett tandläkarbesök. Som sista process tillverkas de nya tänderna på ett tandtekniskt laboratorium. Detta kan ta upp till två veckor och därefter cementeras de permanenta porslinständerna på titanimplantaten.

Vi garanterar:

Pålitlighet och hållbarhet – Vi arbetar med världsledande leverantörer av implantat och komponenter. Både MIS Implants och Straumann är tillverkare som funnits många år och bakom dessa implantat och komponenter ligger forskningar och erfarenhet av världsledande specialister inom käkkirurgi och tandimplantat.

Lugn – Under implantatplaceringen kommer du garanterat inte känna någon smärta eller obehag på grund av de moderna högteknologiska lösningarna inom anestesi, samt den senaste dentala utrustningen.

Säkerhet – Titankomponenterna från både MIS samt Straumann har en livstidsgaranti*. I det extremt ovanliga fallet att någonting skulle hända med en titankomponent, kommer vi att ersätta den hos leverantören och placera tillbaka det kostnadsfritt.

Har du fortfarande några frågor?
Boka en konsultation hos någon av våra implantatkirurger, hen kommer då att förklara allt du undrar över om just dina förutsättningar för en lyckad implantatbehandling. Ring oss på 08-20 06 80 eller boka tid för en implantatkonsultation online.

Läs mer om implantat

*Livstidsgarantin gäller endast för själva implantatet (titankomponenterna). Protetiken (porslinskronor eller broar) har en garanti på två år.

Frågor och svar

Vad är ett tandimplantat?

Ett tandimplantat är en skruv som sätts in i käkbenet för att ersätta tandrot av en eller flera saknade tänder.

Vilken typ av material används för tandimplantat?

Titan är det vanligaste materialet som används för tandimplantat, eftersom den har en förmåga att fungera i kroppen utan att framkalla skada, biverkan eller orsaka avstötning av kroppen.

Hur fungerar ett tandimplantat?

Ett tandimplantat fungerar som en stabil grund i käkbenet för en tandprotes, krona eller bro.

Hur lång tid tar det att sätta in ett tandimplantat?

Insättning av tandimplantat görs oftast på ett besök men vanligtvis tar det flera månader innan det kan användas för att ersätta tänder som saknas.

Hur lång tid tar det för implantatet att läka och integreras med käkbenet?

Det brukar ta mellan tre och sex månader för tandimplantat att läka och integreras med käkbenet, det vill säga innan nytt käkben bildas runt tandimplantat.

Kan ett tandimplantat avvisas av kroppen?

Tandimplantat brukar sällan avvisas av kroppen men det finns alltid en risk för avstötning av tandimplantat eller andra komplikationer, såsom infektioner eller utebliven nybildning av käkben runt tandimplantat. Genom korrekt planering av behandling och val av patient kan risken för det minskas.

Är det smärtsamt att få ett tandimplantat?

Att få ett tandimplantat är i regel inte mer smärtsamt än att få en tand borttagen. Före operationen ges alltid lokalanestesi och vid uttalad tandvårdsrädsla kan man även administrera lugnande medel. Efter operationen får man ta rekommenderad smärtstillande och följa tandläkarens råd.

Vilken typ av eftervård behövs efter att ett tandimplantat har satts in?

Eftervård efter implantatbehandling innefattar daglig tandhygien, regelbundna tandläkarbesök och eventuellt användning av antibakteriell munskölj.

Vem är en lämplig kandidat för tandimplantat?

Lämpliga kandidater för tandimplantat är i grunden personer som har förlorat en, flera eller alla egna tänder som önskar en fastsittande lösning för att ersätta de saknade tänder. Utöver avsaknad av tänder är det viktigt att se till att hela munnen är fri från andra sjukdomar såsom karies och tandlossning samt att det finns goda förutsättningar när det kommer till käkbensvolym för att kunna stödja tandimplantat.

Av denna anledning inleds varje tandimplantatbehandling med en vanlig undersökning för att utesluta närvaro av sjukdom och andra tillstånd i munnen samt bekanta sig med patientens allmänhälsan. När munnen är fri från andra sjukdomar kan man gå vidare med implantatutredning. Detta innebär bedömning av lokala förutsättningar och röntgenutredning, oftast med 3D röntgenbild.

Vad är kostnaden för ett tandimplantat?

Kostnaden för ett tandimplantat varierar beroende på flera faktorer, inklusive huruvida käkben behöver ersättas före eller i samband med insättning av tandimplantat, antalet tandimplantat som behövs samt typen av tandersättning som används. Se prislista

Region Stockholm – 1177.se

För utökad information kan du läsa mer om våra behandlingar på Region Stockholms vårdguide 1177.se.